یزدیخواه میگوید بهطور طبیعی سالانه یک میلیون فارغالتحصیل آموزش عالی برای تصاحب شغل وارد بازار کار میشوند و حال باید انتظار داشت که پس از اتمام دوران قرنطینه، تعداد این افراد به مراتب بالاتر هم برود. یعنی اگر از همین امروز برای این موضوع فکری نشود و برنامهریزی لازم صورت نگیرد، امکان دارد چالشی بزرگ گریبان کشور را بگیرد.
آیت ماندگار- محمد آیتی: پیشبینیهای اولیه نشان میدهد در دوران پساکرونا بیش از ۱۰۰ میلیون نفر شغلهای خود را از دست خواهند داد. حال اگر سهم ایران از این آمار احتمالی تنها یک درصد باشد، یعنی باید منتظر بیکارشدن یک میلیون نفر در کشور بود، آن هم در شرایطی که سال ۹۹ بهعنوان «جهش تولید» نامگذاری شده است.
هرچه از زمان ورود ویروس کرونا به کشور میگذرد، وضعیت نگران کنندهتر میشود و مردم نگران آینده خود هستند. یکی از پرسشهای مهم این است که با وجود تحریمهای آمریکا علیه ایران و شیوع ویروس کرونا چقدر میتوان به این امید داشت که سال پیشرو سال فروپاشی اقتصاد کشور نباشد.
سیدعلی یزدیخواه منتخب تهران در مجلس یازدهم بیکاری را از عواقب محتمل پساکرونا میداند و به میگوید طبق اخبار منتشرشده تاکنون حدود ۱۶.۵ میلیون نفر در آمریکا تقاضای بیمه بیکاری کردهاند. پس با این تفاسیر، بیکاری ۱۰۰ میلیون نفر در جهانی با چندین میلیارد نفر جمعیت، بسیار محتمل است و یک میلیون نفر بیکار پس از کرونا در ایران هم خیلی دور از ذهن نیست.
او میگوید در صورتی که تمام نهادها روی افزایش تولید متمرکز شوند میتوانیم با افزایش تولید ناخالص داخلی بر این بحران اقتصادی فائق شویم و رفاه اجتماعی ایجاد کنیم. بدون شک اگر روال کار منطقی باشد خیلی زود اثرات مثبت آن در جامعه دیده خواهد شد و به مرور مردم هم با تصمیمات مقامات اجرایی کشور همراه خواهند شد.
یزدیخواه تصریح کرد: اقتصاد کشور به سه بخش تقسیم میشود: بخش دولتی، تعاونی و خصوصی. به باور من، بخش تعاونی مغفول واقع شده است و سهم بسیار ناچیزی در اقتصاد ایفا میکند. اگر ما از تسهیلات بانکی و مشوقهای اقتصادی شامل بیمه، مالیات، عوارض ناشی از صادرات، چشمپوشی کنیم و از منابع دیگری برای تامین بودجه ۹۹ استفاده کنیم میتوانیم با یک تیر چند نشان را بزنیم. با این کار میتوان علاوه بر جلوگیری از بیکاری سهم توسعه و تعاون را در کشور افزایش دهیم، به توزیع عادلانه ثروت در کشور بپردازیم و از مردم حمایت بیشتری کنیم.
یزدیخواه افزود: در سالهای اخیر شرکتهای دانشبنیان عملکرد خود را در حوزه تبدیل دانش به فناوری و سپس به تولید به اثبات رساندهاند. بیتردید با جهتگیری درست مخصوصاً در این حوزه میتوانیم بحرانهای اقتصادی حاکم بر کشور را مهار کنیم. تصمیمگیران کشور یک بار برای همیشه باید بررسی کنند و ببینند در این سالها در چه بخشهایی عملکرد خوبی داشتیم و چقدر میتوان روی آینده این بخشهای سرمایهگذاری کرد. بهطور مثال پیشرفت شرکتهای دانشبنیان در سالهای اخیر شگفتانگیز بوده و میبینیم که به لطف افراد نخبه و فعال در این شرکتها توانستهایم مسیر خودکفایی را بهخوبی طی کنیم، پس چرا همچنان باید بر فروش نفت و افزایش مالیات و... چشم داشت؟
وی اظهار داشت: بهطور طبیعی سالانه یک میلیون فارغالتحصیل آموزش عالی برای تصاحب شغل وارد بازار کار میشوند و حال باید انتظار داشت که پس از اتمام دوران قرنطینه، تعداد این افراد به مراتب بالاتر هم برود. یعنی اگر از همین امروز برای این موضوع فکری نشود و برنامهریزی لازم صورت نگیرد، امکان دارد چالشی بزرگ گریبان کشور را بگیرد. باید توجه داشت که کسبوکارهای خرد و بنگاههای کوچک اقتصادی همانگونه که زود پا میگیرند و اشتغالزایی میکنند خیلی سریع نیز تحت تاثیر قرار میگیرند و دچار رکود و ورشکستگی میشوند. از اینرو همه هنر دولتمردان باید این باشد که در حین دوران کرونا و پساکرونا شاهد جمعشدن این کسبوکارها نباشیم.
او ادامه داد: اگر دولت بتواند در خصوص بیمههایی که سهم کارفرما است و مالیات (چه مالیات بر درآمد و چه مالیاتهای تکلیفی) تسهیلاتی ارائه دهد و با بازرایابی و دیپلماسی اقتصادی به صادرات کالاهای تولیدی کمک کند، میتواند این موج رکود اقتصادی را مهار کند. مسئولان مربوطه باید با تدبیر و برنامهریزی برای این موضوع آماده شوند و مطمئنم با نیروی جوان و توانمندی که کشور در اختیار دارد، میتوان از این گردنههای دشوار اقتصادی عبور کرد.
منتخب تهران در مجلس یازدهم درباره محدودیتهای ایجادشده برای اقتصاد کشور از بابت شیوع ویروس کرونا گفت: شیوع کرونا هم ایران و هم دیگر کشورهای جهان را با مشکل روبرو کرده، اما باید توجه داشت که قرار نیست تا ابد این موضوع ادامه پیدا کند. دولتمردان در حال حاضر مجبورند در دوگانه سلامت و معیشت مردم، تصمیمگیری کنند. اعمال فاصلهگذاری اجتماعی و قطع زنجیره انتقال انسانی این بیماری اکنون در اولویت است، اما با مدیریت درست در کنار رعایت تمامی این موازین، کارهای پژوهشی شرکتهای دانشبنیان برای ساخت واکسن و داروی این بیماری نیز باید ادامه یابد. از طرفی و با دستورالعملهای اخیر به مرور، کار بنگاههای اقتصادی راه خواهد افتاد و به انشاءالله با کنترل این ویروس با فراغ بال میتوانیم پیش از پایان سال ۹۹ تا حد زیادی شعار «جهش تولید» را محقق کنیم.
ایزدیخواه در پایان خاطرنشان کرد: بسیاری از جوانان تحصیلکرده ما بیکار هستند. نرخ بیکاری در کشور حدود ۱۰.۵ درصد است که پس از کنترل و ریشهکنشدن ویروس کرونا نیز به آن افزوده خواهد شد. اگر ما به تولید بیشتر توجه کنیم میتوانیم از این نیروها استفاده کنیم. جا دارد باز تاکید کنم که باید اهمیت بیشتری برای شرکتهای دانشبنیان قائل شویم. بسیاری از این شرکتها در لبه دانش جهانی حرکت میکنند. نه تنها این شرکتها میتوانند کشور را در بسیاری از زمینهها به خودکفایی برسانند، بلکه میتوانند زمینه صادرات محصولات را نیز فراهم کنند. در کشور، قانونی برای حمایت اقتصادهای تعاونی تبیین شده است. اکنون برای حل مشکل اشتغال، افزایش تولید و افزایش دانش باید سهم این بخش از اقتصاد را افزایش دهیم و حمایتهای دولتی را به شرکتهای دانشبنیان برسانیم.
منبع: رویداد۲۴