آیت ماندگار- هدی کاشانیان: خورشت کرفس یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که طعم لذیذی دارد و سرشار از خواص مفید برای بدن است. این خورشت را میتوان با گوشت قرمز یا مرغ تهیه کرد. در واقع این خورشت یکی از خوراکهای اصلی در آشپزی ایرانی است که به شکلهای مختلفی پخته میشود و در هر شهر و فصلی با توجه به سبزیجات و مواد اولیه در دسترس به شکل خاص آن منطقه پخته میشود و این تنوع یکی از ویژگیهای آشپزی ایرانی است. در ادامه، طرز تهیه خورشت کرفس مجلسی با تمام نکات آن را توضیح میدهیم.
کرفس ۱ دسته بزرگ (۴۰۰ گرم)
نعنا ۱ دسته (۵۰ گرم)
جعفری ۲ دسته (۱۰۰ گرم)
پیاز بزرگ ۱ عدد
گوشت خورشتی (گوسفندی یا گوساله) ۳۰۰ گرم
سیر ۱ حبه
آب غوره ۲ قاشق غذاخوری
لیموعمانی ۲ عدد
نمک، فلفل سیاه و زردچوبه به میزان لازم
روغن مایع به میزان لازم
• مرحله اول
برای تهیه خورشت کرفس ابتدا روغن را داخل قابلمهای که میخواهید خورشترا تهیه کنید بریزید تا گرم شود سپس پیازهایی را که پوست گرفته، شسته و نگینی خرد کردهاید را در قابلمه ریخته و با روغن تفت دهید تا پیازها نرم شوند پس از آن گوشتهایی را که از قبل به صورت خورشتی خرد کردهاید را به پیازها اضافه کنید و هم بزنید تا گوشت و پیاز کنار هم مزهدار شوند. وقتی که رنگ گوشت تغییر کرد به مواد درون قابلمه زرد چوبه اضافه کنید و دوباره شروع به همزدن بکنید تا عطر و طعم زردچوبه پخش شود.
• مرحله دوم
پس از تفت گوشت، سبزی خورشت کرفس که شامل (نعناع و جعفری) است را که قبلا پاک کرده، شسته و ریز خرد کردید به مواد گوشت اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ سبزی به سیاهی برود ولی نسوزد. سپس در انتهای تفت سبزیها کرفس خرد شده را اضافه کنید و یک تفت کوچک به آن بدهید. ولی اگر گوشت شما دیرپز بود حتماً کرفس را جداگانه در ظرف دیگری تفت دهید تا هنگام پختن زیاد گوشت کرفسها له نشوند و حالت اولیه خود را از دست ندهند. بهتر است از قبل کرفس را جداگانه تفت دهید تا پس از پخت حالت خامی نداشته باشد.
• مرحله سوم
بعد از تفت کرفسها به خورشت حدود دو لیتر آب اضافه کنید تا همه مواد در کنار هم در زمان مناسب بپزند.
• مرحله چهارم
در ۲۰ دقیقه آخر پخت خورشت کرفس نیز آبغوره و نمک را به آن اضافه کنید تا غذای شما طعم و مزه خوبی بدهد، دقت کنید که آبغوره غذا را زودتر از این زمان اضافه نکنید، چون باعث سفتی گوشت میشود.
حال، خورشت شما آماده شد.
خورشت کرفس به طور معمول با گوشت خورشتی تهیه میشود که این گوشت از گوشت گوسفند یا گوشت گوساله تهیه میشود. آشپزهای سنتی بر این باورند که گوشت گوسفندی به دلیل اینکه دارای چربی بیشتری است باعث خوشمزهتر شدن خورشت کرفس میشود. مناسبتترین قسمت گوشت گوسفندی برای خورشت کرفس گوشت سردست است و اگر میخواهید از گوشت گوساله برای تهیه خورشت کرفس خود استفاده کنید توصیه میکنیم از گوشت مغز ران گوساله استفاده کنید.
نکات تکمیلی در مورد خورشت کرفس
زمان آماده سازی مواد اولیه و مایحتاج آن حدوداً ۳۰ دقیقه و زمان پخت و انتظار آن در حدود ۲ ساعت است.
خورشت کرفس را میتوانید در وعده نهار یا شام سرو کنید. همچنین میتوان در ماه رمضان بهعنوان سحری میل کرد.
توجه کنید مقدار مواد اولیه و دستور تهیه برای سه نفر مناسب است.
از میان خورشتهای ایرانی که با سبزیجات مختلف درست میشوند، خورشت کرفس یکی از خوشمزهترین و خاصترین غذاهایی است که در تمام شهرهای ایران پخته میشود. در ادامه چند نکته درباره درست کردن این غذای لذیذ را برایتان آوردهایم.
• دلیل آب انداختن خورشت کرفس
اگر نعنا، جعفری و کرفس را کم سرخ کنید، خورشت هنگام پختن آب میاندازد و خوب جا نمیافتد. سبزی خورشت زمانی که تیره و خوب سرخ شد آن را از روی گاز بردارید.
• جلوگیری از تلخ شدن خورشت کرفس
تلخی خورشت کرفس به میزان نعنای سبزی مورد استفاده در خورشت و سرخ کردن آن بستگی دارد؛ بنابراین برای این که خورشت شما بخاطر میزان و نسبت نامناسب سبزیهای داخلش تلخ نشود دقت کنید که نعنا باید نصف جعفری باشد و زیاد هم سرخ نشود، چون سرخ شدن بیش از حد سبزیجات باعث تلخی غذا میشود؛ بنابراین برای خوشمزه شدن خورشت کرفس و جلوگیری از تلخی آن حتماً میزان نعنا و میزان سرخ کردن سبزیجات را با دقت انتخاب کنید.
• تهیه خورشت کرفس با لوبیا
برای اینکه خورشت کرفس مجلسی را پربارتر کنید، میتوانید از لوبیا چیتی یا لوبیا قرمز هم در آن استفاده کنید. فقط دقت کنید که با اضافه کردن لوبیا به خورشت باید زمان بیشتری برای پخت غذا اختصاص دهید البته اگر زمان کمتری برای پختن خورشت دارید میتوانید از کنسروهای آماده هم استفاده کنید. اما هنگام اضافه کردن ادویهها حتما غذا را بچشید، چون کنسروهای آماده طعم و ادویهی کافی دارند و ممکن است خورشت شور یا تند شود.