متن پیش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست.
آیت ماندگار- میثم رادپور کارشناس مسائل ارزی با اشاره به اینکه در میان مدت پیشبینی میشود ارز دارای ثبات باشد، بیان داشت: با توجه به وضیت عرضه و تقاضا در بازار ارز، زمینه برای صادرات جذابیت بالایی پیدا کرده و این امر خود میتواند، چرخه ورود ارز به کشور را شدت بخشدد، چرا که فاصله قیمتی میان ارز در بازار آزاد و ارز نیمایی کاهش یافته و این امر در نهایت میتوان به ثبات بازار ارز بیانجامد.
نرخ دلار بعد از این که در اردیبهشت ماه افزایش قیمت را تجربه کرد و از کانال ۱۵ به ۱۷ هزار تومان وارد شد، در خردادماه قدری آرام گرفته و در محدوده ۱۷ هزار تومان در حال نوسان است، حال به نظر میرسد در سالجاری با جهش ارزی روبرو نخواهیم بود.
به گزارش فرارو، عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی با توصیه به اینکه سرمایه گذاران از سرمایه گذاری در بازار ارز بپرهیزند، تاکید کرد: کسانی که در این بازار سرمایه گذاری میکنند، باید ریسک آن را نیز بپذیرند.
همتی با اشاره به اینکه نرخهای فعلی ارز طبیعی نیست، افزود: نرخهای قبل از اسفندماه، نرخهایی بود که اقتصاد کشور با آن میچرخید، یک مقدار شایعات و جوسازی و اینکه امسال تورم ۵۰ تا ۶۰ درصد خواهیم داشت باعث شد که بازارها تشدید شود، ولی من اطمینان دارم که قابل مدیریت است و تعادل را در بازار ارز برقرار خواهیم کرد و نشانههای آن نیز ثابت شده و حتما تعدیل خواهد شد.
رئیس کل بانک مرکزی اضافه کرد: من نه میدانم و نه به کسی چیزی درباره نرخ ارز میگویم و همیشه گفته ام نرخ ارز باید نرخ طبیعی بازار باشد. شما هر جا میخواهید سرمایه گذاری کنید، ولی در ارز سرمایه گذاری نکنید. میخواهید بخرید باید ریسک آن را نیز بپذیرید. در حال حاضر ارتباطات ما با کشورها در حال بهبود است و یک سری از منابع ما آزاد میشود و این آزاد شدن میتواند تاثیر بگذارد.
میثم رادپور کارشناس بازار ارز در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه در این چند وقت گذشته فشار ارزی باعث افزایش قیمت دلار شده است، گفت:از یک طرف به دلیل متوقف شدن صادرات غیر نفتی چرخه ورود ارز به کشور بسته شد و از سوی دیگر بسته شدن مرزها نیز مزید برعلت شد تا داد و ستدهای تجاری و اقتصادی نیز متوقف شود، طبعا در چنین شرایطی فشار ارزی مضاعف خواهد شد که این امر در نهایت نیز باعث افزایش قیمت دلار در بازار آزاد شد.
وی افزود: حال در شرایطی که کسب و کارها و مشاغل در کشور بازگشایی شدند و روند صادرات غیر نفتی نیز در حال بهبود است، میتوان گفت بازار ارز در حال حرکت به سمت تعادل است، به این معنا یک از سو تقاضاهای تجاری در بازار افزایش پیدا کرده، اما در سمت مقابل نیز میزان صادرات غیر نفتی نیز در حال رشد است که این امر جریان ورود ارز به کشور را تسهیل میکند، در چنین شرایطی نیازهای ارزی پاسخ داده میشود، زیرا که میتوان گفت در حال حاضر تقاضای غیر تجاری در بازار وجود ندارد.
رادپوراظهار داشت: با توجه به این موضوع میتوان انتظار داشت که با جهش ارزی روبرو نباشیم، از طرف دیگر در اردیبهشت ماه ارز نیز از کانال ۱۵ هزار تومان به کانال ۱۷ هزار تومان افزایش پیدا کرده و این طور نیست که بگوییم ارز گران نشده، بنابراین با توجه به جمیع جهات و شرایطی که وجود دارد، بنده اعتقاد دارم اگر وضعیت به همین منوال کنونی باشد، دلار با پرش قیمتی روبرو نخواهد شد و ارز در کانال ۱۷ هزار تومان به صورت جزئی در نوسان خواهد بود.
این کارشناس با اشاره به اینکه در میان مدت پیشبینی میشود ارز دارای ثبات باشد، بیان داشت: با توجه به وضیت عرضه و تقاضا در بازار ارز، زمینه برای صادرات جذابیت بالایی پیدا کرده و این امر خود میتواند، چرخه ورود ارز به کشور را شدت بخشدد، چرا که فاصله قیمتی میان ارز در بازار آزاد و ارز نیمایی کاهش یافته و این امر در نهایت میتوان به ثبات بازار ارز بیانجامد.
وی اضافه کرد: سیاستی که بانک مرکزی در پیش گرفته در این دو ماهه اخیر، به نظر میرسد سیاست درستی باشد، در گذشته ما سیاست درستی را در زمینه نرخ ارز در پیش نمیگرفتیم، به بیان دیگر بانک مرکزی سعی داشت نرخ ارز را تثبیت کند، اما در ادامه به دلیل فشار و افزایش تقاضا با جهشهای بزرگ ارزی مواجه میشدیم، اما الان بانک مرکزی به دلیل تحلیل منابع ارزی باید اجازه دهد که فشارها در طول مسیر ارز رهاسازی شود و از تثبیت قیمت ارز جلوگیری کند، چرا که تثبیت ممکن است به مانند سال ۹۷ باعث جهشهای بزرگ ارزی خواهد شد.
رادپور با تاکید بر اینکه قدرت ریال در برابر دلار از اواخر سال ۹۶ شروع به کاهش کرد، ادامه داد: درست از آن زمان به بعد شاهد هستیم که ارز ریال کاهش یافته، در چنین شرایطی میتوان گفت ما میتوان انتظار داشته باشیم که دیگر جهشهای ارزی بزرگی رخ ندهد، چرا که در سال ۹۷ چنین امری صورت گرفت، از سوی دیگر در حال حاضر قدرت پول ما برای خرید کالا و خدمات و همچنین دلار به شدت تحلبل رفته برای همین موضوع است که میتوان نتیجه گرفت، دلار توان صعود شگفتانگیزی را ندارد.
این کارشناس مسائل ارزی تصریح کرد: از سوی دیگر اگر دلار با افزایش فزایندهای روبرو شود، در آن صورت واردات نیز دیگر به صرفه نخواهد بود، چرا که به عنوان مثال با دلار ۲۰ هزار تومانی و یا بیشتر مگر چند درصد مردم از نظر اقتصادی توان خرید چنین کالاهای وارداتی را دارند، بنابراین باید این جهشهای ارزی به گونهای باشد تا شرایط را برای فعالیتهای تجاری و اقتصادی مختل نکند، بنابراین همانطور که عرض کردم، میتوان پیشبینی کرد دلار تا پایان سال در همین کانال ۱۷ هزار تومان در نوسان جزئی باشد.
وی همچنین در مورد دلایل افزایش قیمت دلار در اردیبهشت ماه، یادآور شد: کرونا باعث شد که هزینههای دولت با افزایش روبرو باشد و این امر کسری بودجه دولت را نیز بیشتر کرد، در نتیجه با اثر گذاری بر روی نقدینگی تقاضای جدیدی در بازار ارز ایجاد شد و همین موضوع تقاضارا در بازار ارز افزایش داد، در کنار این موضوع، وجود انتظارات تورمی نیز منجر به آن شد که دلار افزایش قیمت را در بازار طی اردیبهشت ماه تجربه کند.
منبع: فرارو