آیت ماندگار- هدی کاشانیان: پسانداز کردن پول، مهارتی حیاتی برای رسیدن به آرامش مالی، امنیت در آینده و رسیدن به اهداف شخصی است. ممکن است ساده به نظر بیاید، ولی در واقع نیازمند برنامهریزی، نظم و کمی صبر است. برای پس انداز کردن به میزان حقوق ماهیانه نباید توجه کرد، زیرا با حقوق کم و برنامهریزی دقیق هم میتوان به راحتی در طول زمان پس انداز خود را افزایش داد و به اهداف مورد نظر رسید.
شاید عجیب به نظر برسد، اما افراد ثروتمند که حتی نیاز مالی نیز ندارند، بخشی از سرمایه خود را پس انداز میکنند. بیشک در زندگی، افراد هزینههایشان متفاوت بوده و در نتیجه برای پسانداز کردن نیاز به یک برنامه ریزی مناسب و همچنین مدیریت پول است. از جمله نکات کلیدی در پس انداز کردن میتوان به برنامهریزی مالی اشاره کرد. افراد با داشتن برنامه ریزی مالی بهتر میتوانند هزینههای زندگی را مدیریت کرده و در نتیجه پسانداز خوبی نیز داشته باشند. ممکن است برخی از افراد خیلی دیر به فکر پسانداز کردن و مدیریت هزینههای زندگی خود باشند. چه بسا بهتر است پسانداز کردن را از دوران کودکی شروع کرد تا در برههای از زندگی بتوان بهترین استفاده را اندوختههای مالی خود داشت.
پسانداز کردن با حقوق کارمندی شاید چالشبرانگیز به نظر برسد، اما با مدیریت درست و پیروی از چند روش ساده، میتوان به تدریج سرمایهای قابلتوجه ایجاد کرد. در ادامه، چند راهکار کاربردی برای پسانداز با درآمد کارمندی ارائه شده است:
۱. هدفگذاری کنید (کوچک یا بزرگ)
مقدار واقعی داراییهای خودتان را محاسبه کنید. تا ندانید کجا هستید و به کجا میخواهید بروید، طی کردن مسیر بیهوده است. دقیقاً مشخص کنید اگر داراییهای فعلی خود از قبیل پول نقد، وسیله نقلیه، سرمایهگذاریها و... را همین الان بفروشید، چقدر پول نقد خواهید داشت. بعد از این کار، هدف مالی خود را برای ماهها و سالهای آینده تعیین کنید. پیشنهاد میکنیم اهداف واقعبینانه و به اندازه کافی بلندپروازانه باشد تا وقتی به آن فکر میکنید، انرژی بگیرید و برای ادامه راه انگیزه پیدا کنید.
۲. هزینههای اضافی را کاهش دهید
صرفه جویی هر چندهزار تومان در هر هفته در طول زمان اضافه خواهد شد. سعی کنید هزینههای زندگی را کاهش بدهید. خود را از ضروریات محروم نسازید، اما از تجملات و هر چیزی که به آن نیاز ندارید، بکاهید. بسیاری از افراد ثروتمند در دنیا با صرفهجویی زندگی میکنند، چرا شما اینگونه نباشید؟
۳. پول زیاد حمل نکنید
همان قدر که خساست باعث رنج و عذاب است، ولخرجی زیاد هم باعث پشیمانی است. اگر ولخرجی معضل زندگیتان شده و هر ماه برای پولهای زیادی که هدر میدهید، غصه میخورید، اگر کنترل خرجهایتان از دستتان خارج شده، اولین و سادهترین راهکار این است که به اندازه نیاز هر روزتان پول حمل کنید. به این ترتیب هم دزدان احتمالی کیفتان را ناامید میکنید، هم از خرجهای زیادی جلوگیری خواهید کرد. این قانون شامل کارتهای بانکی هم میشود. لازم نیست همیشه کارت بانکی شما در جیبتان باشد.
۴. خرجهای غیرضروری را کم کنید
برای هر نوع خریدی از لباس و تفریح گرفته تا مسافرت رفتن خود قاعده و قانون تعریف کنید. این به معنی خودآزاری نیست. دقت کنید این توصیهها برای کسانی است که از اعتدال خارج شدهاند و نیاز به کنترل دقیق دارند. اگر جزو ولخرجها نیستید و میتوانید تعادل را رعایت کنید لازم نیست خیلی سخت بگیرید، اما برای ولخرجها تا بازگشتن به مسیر درست این یک راهکار ضروری است.
۵. حساب پولتان را داشته باشید
همیشه باید بدانید که موجودی حسابتان چقدر است و جیبتان چقدر پول دارد. خیلی از افراد هستند که از موجودی حسابشان بی اطلاع هستنند. این امر باعث میشود که کنترل مخارج و درآمدها دشوار شود.
۶. یک روز در ماه هیچ پولی خرج نکنید
برای اینکه صرفهجویی در پول را به یک عادت تبدیل کنید، هر ماه یک روز را مشخص کنید و در آن روز مطلقاً هیچ پولی خرج نکنید. این عادت به این معنی است که مثلاً در آن روز باید تمام وعدههای غذاییتان را با توجه به مواد اولیهای که در خانه دارید انتخاب کنید. هنگامی که به این کار عادت کردید، میتوانید آن را به دو روز در ماه و حتی یک روز در هفته برسانید تا به مرور زمان و بهطور نامحسوس، میزان پسانداز ماهانه خود را افزایش دهید.
۷. خودتان وسایلتان را تعمیر کنید
یکی دیگر از روشهای پس انداز پول این است که وسایل استفاده نشده یا حتی وسایل در حد نویی که به کارتان نمیآید را در پلتفرمهای خرید و فروش آنلاین مانند دیوار، شیپور، کمدا و… بفروشید. این کار نه تنها به خلوت شدن خانهتان کمک میکند، بلکه میتواند به معنای کسب مقداری پول نیز باشد. همچنین این ایده را نیز در نظر داشته باشید که لوازم نه چندان مهمتان را از همین سایتها، با قیمت مناسبتر خریداری کنید و در هزینه برخی از چیزها صرفهجویی کنید.
۸. از پساندازهای کوچک و کم شروع کنید
در ابتدا، پساندازها و اهداف کوچکی برای خودتان تعیین کنید. حقیقت این است زمانی که افراد یک هدف کوتاهمدت برای خودشان تعیین میکنند، با موفقیت بیشتری برای آن هدف پسانداز میکنند. به عنوان مثال، پسانداز کردن ۱۰۰ هزار تومان در هر ماه به مدت ۶ ماه، بسیار قابل دسترستر از پسانداز کردن ۵۰۰ هزار تومان در هر ماه به مدت یک سال است. زمانی که به اهداف کوتاهمدتتان برسید، عادت پسانداز کردن در شما ایجاد میشود و شما میتوانید پر قدرتتر به سمت اهداف جدیدتان و بزرگتان ادامه دهید.
۹. ابزار مناسبی برای پسانداز کردن انتخاب کنید
حسابهای پسانداز و سرمایهگذاری زیادی برای اهداف کوتاه مدت و بلند مدت وجود دارد و شما مجبور نیستید فقط یکی را انتخاب کنید. با دقت همه گزینهها را بررسی کنید و حسابی را انتخاب کنید که حداقل کارمزد، حداقل نرخ بهره و کمترین ریسک را داشته باشد تا بتوانید با خیال راحت برای هدف خود پسانداز کنید. همچنین در نظر داشته باشید که گزینه انتخابی شما باید با مدت زمان مورد نظرتان برای پسانداز کردن همخوانی داشته باشد.
اهداف کوتاه مدت: اگر میخواهید سریع به پولتان دسترسی داشته باشید یا خیلی زود به پولتان نیاز دارید، باید از حسابهای پسانداز کوتاه مدت استفاده کنید. اهداف بلند مدت: اگر میخواهید برای دوران بازنشستگی یا تحصیل فرزندان پسانداز کنید، میتوانید گزینههایی از جمله بیمههای بازنشستگی یا اوراق بهادار مانند سهام و صندوقهای سرمایهگذاری مشترک را در نظر بگیرید.
۱۰. برای پسانداز یک حساب جداگانه داشته باشید
یکی دیگر از روشهای پس انداز پول، راهاندازی یک حساب پسانداز جداگانه است. یعنی پولی که برای نیازهای روزانه خود خرج میکنید را از پولی که برای پسانداز کنار میگذارید، جدا کنید. با انجام این کار، مجبور میشوید به بودجه روزانهتان پایبند بمانید و در برابر خرج کردن پول پساندازتان وسوسه نشوید. در نتیجه، پولتان محفوظ میماند و خرج نمیشود.